Menu
alles op rolletjes
vanaf €50,- gratis verzonden
voor 16.00 uur besteld, vaak morgen in huis

Het vervormen van thermoplastische schaats- of skeelerschoenen

Een schaats of skeelerschoen moet voldoende steun geven rond de enkels. Daarom hebben veel van deze schoenen een kuip van glasvezel of zelfs carbon. Dit materiaal heeft als voordeel dat het zeer stijf, maar toch licht is. Zeer geschikt voor schoen- en skeelerschoenen dus! Carbon heeft echter ook een nadeel. De schoenen zijn rond de enkel dus erg hard, en als de schoen niet de juiste pasvorm heeft ontstaan er drukpunten. Daarom zijn veel schoenen thermoplastisch: te vervormen door middel van warmte. Het is van de belang dat dit goed gebeurt, om schade aan de schoenen te voorkomen. Hieronder leggen wij u uit hoe u dit het beste kunt doen.
Als er iets onduidelijk is kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen via de telefoon of mail. Ook zijn wij elke dag actief op Facebook om al uw vragen te beantwoorden. Stuur gerust een berichtje, maar schrik niet als we ook na sluitingstijd of in het weekend reageren!

#1 De schoenen in de oven plaatsen

Open de rits van de schoen en doe de veter goed los. De veter hoeft niet door de eerste 2/3 gaatjes te zitten. Zorg ervoor dat de lip helemaal naar voren staat zodat de warme lucht er gemakkelijk 'in gaat'.
Zet de schoenen op 85 graden in een heteluchtoven. Voel regelmatig aan het enkelgedeelte of dit al zacht is geworden. Na ongeveer 15 tot 20 minuten zijn de schoenen meestal goed zacht. Dit is merkafhankelijk, de ene schoen wordt zachter dan de andere.
Let bij het controleren van de enkel niet alleen op de kuip van de schoen, niet altijd wordt de kuip zacht, soms meer de binnenkant van de schoen. Dit is vaak bij recreatief gerichte schoenen het geval. Dit is bijvoorbeeld bij Luigino schoenen het geval. Deze zijn gemaakt met de ProBack technologie. Achter in de enkel zitten 2 'kussentjes' die zacht worden. Ook de schoenen van Bont (Cheetah) gebruiken een vergelijkbare methodiek.

...

Open de schoenen goed: doe de veters goed los en de lip naar voren

...

Naar de oven!

...

Plaats de schoen met de neus naar de ovendeur toe

#2 De schoenen aanpassen

Als de schoen voldoende zacht is geworden kunt u de schoen aan de zijkanten voorzichtig openbuigen en er met de voet instappen. Het is aan te raden om een dun sokje te dragen. De oogjes van de veters en de buckles zijn erg warm! Let op dat de schoen bij het aantrekken niet naar binnen vouwt om schade aan het materiaal te voorkomen! Pas ook op met lijmrandjes, als de schoenen te warm worden kunnen deze snel loslaten. Trek beide schoenen aan zodat deze niet te snel afkoelen. Veter beide schoenen vervolgens tot boven toe. Trek de veters aan, maar niet te vast. Ook de buckle mag niet te strak zitten. Ga op het puntje van een stoel zitten. Niet op de schoenen gaan staan, dit kan slecht zijn voor het carbon. Zorg er voor dat er een hoek ontstaat, net als in de schaats-/skeelerhouding. Ga op het puntje van een stoel zitten en houd de knieën boven de tenen.
Vervolgens kunt u de schoenen wat rond het enkelgewricht 'kneden'(zie tips voor meer). Na ongeveer 10 tot 15 minuten zijn de schoenen hard geworden en een eind afgekoeld. U kunt de schoenen nu uittrekken.

...

Houd de schoenen goed open en zorg dat deze niet dubbelvouwen als u er in stapt!

...

Zittend op een stoel, in de schaatshouding kruipen. Knieën boven de tenen.

Het vervormen met een schaatsijzer

Het is ook mogelijk om schoenen met ijzers gemonteerd te vervormen. Let hierbij op dat de ijzers niet gaan krassen en/of beschadigen. Het beste is om een paar lederen beschermers rond de ijzers te doen. Deze zijn tevens hittebestendig. Controleer nadien altijd of de ijzers nog goed vast zitten, soms willen deze wat los komen door de warmte. De Viking Nagano Gold schoenen niet met de ijzers op volle spaning de oven in (ook niet de schoenen los). Dit type schoen kunt u het beste door onze specialisten laten vervormen met de juiste apparatuur. Zie tips voor meer informatie over dit model.

Het vervormen met een skeelerframe

Het is ook mogelijk om schoenen met een skeelerframe gemonteerd te vervormen. Haal de wielen en asjes uit het frame en plaats de schoenen(met frame) voorzichtig in de oven. Controleer nadien altijd nog even of de frames nog goed vast zitten, soms willen deze wat los komen door de warmte.

Tips

Mochten u na het vervormen toch nog drukpunten ervaren kunt u de schoenen nogmaals verwarmen in de oven, of met een föhn. Dit is wel erg oppassen, er kunnen snel brandplekken ontstaan aan de schoenen. Het is in zo een geval daarom het beste om dit door een van onze specialisten te laten doen. Voor advies/vragen kunt u altijd contact met ons opnemen via!

Om de schoenen goed rond de enkels te vormen kan het makkelijk zijn om dit met meerdere personen te doen. Zo kan ieder zich concentreren op één schoen.

Voor het vervormen van de Viking Nagano Gold schoenen is een aparte techniek vereist. Dit kunt u het beste door onze schaats-/skeelerspecialisten laten uitvoeren.

Een drukpunt kan op verschillende wijzen ontstaan. De meest voorkomende zijn:

  • De voet heeft te veel ruimte, waardoor wrijving en dus blaren ontstaan.
  • De voet heeft te weinig ruimte, waardoor ook weer blaren en vervelende drukpunten ontstaan.
Mocht u problemen blijven ervaren kunt u voor advies contact opnemen met onze schaats/skeeler specialisten. Zij hebben alle kennis, en de juiste materialen in huis(zoals een speciale knobbeltang waarmee we de schoen zeer nauwkeurig kunnen vervormen). Hiermee kunnen wij de schoenen rond de voeten zuigen en deze laten afkoelen. Onze specialisten kunnen ook in de winkel een extra verdikking aanbrengen op de enkel, om wat meer ruimte te creëren in de schoen als dit nodig is.

Ga nooit zelf dingen proberen, hiermee vervalt de garantie. Neem bij vragen altijd contact met ons op. Houd u aan bovengenoemde instructies.